Het Oosterlingenhuis

︎ b.UMAMI

b.UMAMI beslaat een deel van het middeleeuwse huis van de Duitse Hanze te Brugge, ook wel het Oosterlingenhuis genoemd.

De oorsprong van het gebouw gaat terug tot 1458 toen de Duitse Hanze er gevestigd was. In 1478 startte een omvangrijke verbouwing die vermoedelijk voltooid werd in 1481, het jaar waarin het beeld van Keizer Frederik III aangebracht werd op de torenspits.

De oudste tekening van het Oosterlingenhuis, met de torenspits zichtbaar.

Deze ombouw werd uitgevoerd onder leiding van Jan van de Poele, één van de meest vooraanstaande meestermetselaars van de stad. Deze architect ontwierp een monumentaal natiehuis dat door zijn omvang en architecturale vernieuwing de reeds bestaande natiehuizen van vreemde kooplieden – zoals die uit Castilië en Leon, Genua en Firenze – zou overtreffen.
Het werd voorzien van een fraai versierde bakstenen toren en was de hoogste van alle particuliere gebouwen die men in Brugge kon aantreffen.

Niet zonder reden werd dit monument beschouwd als één van de zeven wonderen van Brugge, zoals te zien is op dit 17e eeuwse schilderij: 

SEjPTEM ADMIRATIONES CIVITATIS BRVGENSIS, Pieter Claeissens (ca. 1550 – 1576). A work that is now in the Bruges Monasterium De Wijngaard.

SEPTEM ADMIRATIONES CIVITATIS BRVGENSIS, Pieter Claeissens (ca. 1550 – 1576).

Dit werk bevindt zich in het Brugse Monasterium De Wijngaard.

Eerder reeds is het imposante bouwwerk terug te vinden op de kaart van Marcus Gerards uit 1562. We zien fraai metselwerk, verschillende torentjes en een ommuurde binnenplaats.

In 1582 wordt de toren helaas geteisterd door brand en volledig afgebroken. Antonius Sanderus tekent het Oosterlingenhuis in zijn Flandria Illustrata dan ook zonder torenspits. We spreken 1641.

In de loop van de 18e eeuw werd de binnenplaats overbouwd en daar bevindt zich nu Hotel Bryghia. Een verbouwing midden jaren 1960 legt o.a. een gepolychromeerde zoldering bloot, evenals diverse stijlornamenten die nu allen opnieuw deel uitmaken van de aankleding van het interieur.

Deze diverse verbouwingen getuigen van het bruisende karakter van dit bouwwerk en maken het pand tot wat het nu is.

Verspreid over het huis vinden we diverse stijlen terug die verdwenen verhalen fluisteren en ons meenemen naar vervlogen tijden. De vele verborgen hoekjes en kantjes, de grootsheid, de materialen, allen stralen een sfeer uit die men alleen in dergelijke gebouwen kan ervaren.

We hopen u spoedig te mogen verwelkomen op deze unieke plek!

Kaart van Marcus Gerards met het Oosterlingenhuis, 1562

CONTACT INFO

Oosterlingenplein 4A
8000 Brugge

margot@b-umami.be

+32 (0)473 851 627

BTW BE0768.654.130

︎    ︎     ︎


Stuur ons een bericht